Fakta om överben

Överben är något som de flesta hästägare känner igen, vanligtvis får inte hästarna något problem men ibland kan de bli halta och i värsta fall kan man vara tvungen att göra ett ingrepp för att ”ta bort” överbenet.

 

 

 

Varför får hästen överben

  • Trauma, yttre våld, spark eller ett stick. Vanligast är att hästen har sparkat sig själv på insidan av skenan
  • Överbelastning eller överträning av unghästar
  • Exteriöra avvikelser, som ex parallellförskjutning, då förstärker kroppen med ben under karpus (framknä) på skenbenets insida.

 


Vad är det som händer när ett överben bildas?

Runt ben och leder finns en benhinnan som är en nerv och blodkärlsrik hinna, om en skada eller inflammation uppstår i benhinnan så kan den ombildas till ben, det är kroppens eget försvar. Att hästar bildar ben är inget ovanligt det gör de hela tiden precis som människan, enligt docent Göran Dalin från SLU, under en föreläsning som han höll så förklarade han även att när människan drabbas av benskörhet så har det brutits ned mer ben än vad som bildats.

Om hästen får ett överben, så är det en signal från kroppen på att det är ett försvagat område som behöver förstärkas så egentligen är inte överben bara av ondo utan ett tecken på att något är ”fel” det gäller bara för oss att ta signalen på allvar och försöka förstå varför den/de har uppkommit.
När det gäller unga hästar till exempel så är det inte helt ovanligt att de får en inflammation på ligamentet som ligger mellan griffelbenet och skenbenet, då är det ofta fråga om en överbelastning.

Det finns givetvis flera orsaker till att en lokal benhinneinflammation uppstår, oftast handlar det från början om en överbelastning som sedan underhålls genom att skadan inte får tid nog att läka.

Remonthälta

En allmän benhinneinflammation som hästen fått på grund av överansträngning kallas ibland för Remonthälta, även det kan leda till ett överben.
Remonthälta hos yngre hästar liknas ibland med växtvärk hos barn, om det är en äldre häst som får det så kan man jämföra det med kraftig överansträngning

 

Överbenets placering

Om överbenet är på utsidan det vill säga det ligger inte och trycker mot ligament, senor eller gaffelband så orsaker det vanligtvis inte något problem, men om det ligger mot exempelvis gaffelbandet så kan det skava och trycka och på så sätt orsaka skada.

Vad ska man vara observant på?

  • Värme
  • Hälta
  • Ömhet
  • Förändring av överbenets utseende


Om hästen uppvisar något av dessa tecken så kan det vara en signal på att det fortfarande är en aktivitet i överbenet.

Är du osäker så kontakta din veterinär.

Olika behandlingsmetoder:

  • NSAID
  • Operation
  • Frysning
  • Kortison

Ofta räcker det med vila för hästen, men vid minsta tveksamhet kontakta din veterinär.



Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0